понедељак, 16. мај 2011.

"Seobe I" Milos Crnjanski

Ovo je psiholoski roman cija radnja pocinje u prolece 1774. god a zavrsava se 1775. pocetkom leta. Mesto radnje je sirom Evrope uz reke Dunav i Rajna. Glavni junaci su Vuk Isakovic kao i njegova zena,brat i Slavonsko-Podunavski puk sa kojima Vuk ide da ratuje na stranu Austrougara. Karakteristicno za kompoziciju romana je da svako poglavlje ima naslov a I i X imaju isti "Beskrajni plavi krug i u njemu zvezda". Delo pocinje Vukovim odlaskom u rat a zavrsava se njegovim povratkom. Vreme je u celom romanu kisno i maglovito sto celou pricu obavija tugom. U prvom poglavlju opisuje se odlazak u rat tokom noci. Vuk ima cin majora i njegove dve jedine zelje su da dobije visi cin i da se preseli u Rusiju. Zeleo je da se preseli tamo jer je mislio da tamo nece niko da ga primorava da menja veru tj. da se pokatolici. Nije mu prvi put da ide u rat,on je vec stariji covek koji je mnogo toga preziveo. Za sobom ostavlja zabrinutu dve cerke i zenu koja je primetila da se on promenijo. Polako prestaje da veruje u obecanje Austrougara da ukoliko ratuju za njih nece morati da se odreknj pravoslavlja. SPP je bio sastavljen ne od vojnika vec od seljaka koji su kao oruzije nosili lopate,motke itd.Austrougari su ih koristili kao mamac,oni su bili u prvom redu i na njih su trebali protivnici da istrose snagu.
SPP stize u jedan gradic gde je trebalo da se odmore ali su bili gladni i umorni bez icega za jelo. to ih je nateralo na zlocine krali su,obijali cak su i jednu devojku silovali. Jedan "vojnik" Sekula, je kaznjen bicovanjem, Vuku nije bilo drago sto to rade ali znao je da za svaki zlocin neko mora biti kaznjen.
Vuk srece svoju ljubav iz mladosti,tada je on vec bio ozenjen ali to ga nije sprecilo da masta o njoj. Sada kada se srecu vide koliko su ustvari ostareli i propali,koliko je vremena proslo,koliko dugo on vec ide u rat.
Dolazi do prvih sukoba SPP-a,ima mnogo zrtava. To je mnogo uticalo na Vuka i po prvi put on jedva ceka da se vrati kuci.
 U to vreme njegova zena Dafina prelazi sa cerkama da zivi kod njegovog brata Arandjela,gde se njih dvoje polako zblizavaju. Njen brak sa Vukom je bio namesten i nisu se voleli,Arandjel joj je pruzio paznju koju nikada nije dobila od Vuka. Medjutim svaki put kad resi da prevari muza njoj se pricinjava Vuk ranjen na konju i ona se predomislja. Arandjel nastavlja da joj poklanja cvece i druge poklone tako da ona nakraju ipak prevari svog muza sa njim. Od tog dana nju prati nesreca,razbolela se a niko nije mogo da joj pomogne,razni doktori su dolazili ali nista. Kasnije saznaje da je trudna,kada je to saznala molila je Arandjela a ode i prekine njen brak sa Vukom. On odlazi u zelji da se to ne desi,on nju voli ali ipak nije spreman za odgovornost koju bi dobio uz brak.
Posto nikog nije bilo da raskine brak on se vraca i saopstava joj vest. Nekoliko noci kasnije ona umire, zadnje sto vidi je opet njen uz na konju.
Vuk hladno prima vesti o njenoj smrti,nije dobijo cin koji je tako zarko prizeljkivao. Pohod SPP-a se zavrsava sa mnogo mrtvih i ranjenih.
Nakon Dafinine smrti Arandjel je shvatio koliko je voleo i nije hteo da zivi bez nje. Nije mogao da pogleda brata u oci tako da je napustio svoju kucu i otisao.
Cudne stvari se po selu desavaju,pa pocinju da kruze price kako se Dafina povampirila. Vukov sluga odlazi na njen grob kako bi joj probio kolac kroz srce ali se sapleo i zabio ga u sebe. On je nudio svoju cerku Arandjelu ali je ovaj odbio.
Vraca se SPP. Vuk se nadao da ce ga brat docekati ali njega nigde nije bio.
Jedina stvar koja je nastavila da odrzava Vuka u zivotu je nada da ce se jednog dana odseliti u Rusiju. To se njemu nije desilo ali su se njegovi potomci uspeli.



Нема коментара:

Постави коментар